2

Costums i tradicions

Llinars del Vallès és un poble de grans tradicions, costums i celebracions. Al llarg de la seva història n’hi ha hagut de tota mena: algunes de desaparegudes, com el mercat de bolets, les processons i les caramelles, d’altres de recuperades, com el ball de gitanes, i d’altres de conservades, com la Festa Major.

L’arribada del ferrocarril a Llinars l’any 1860 va provocar un canvi important en la dinàmica del poble, perquè la ciutadania tenia més facilitat per desplaçar-se. També van augmentar les exportacions dels productes locals com les patates, la llet i els bolets. Uns vint anys després, les famílies benestants, normalment procedents de Barcelona, van començar a fixar-se en el poble per venir a passar les èpoques de bon temps.

Una de les tradicions més arrelades al poble és la del ball de gitanes. La primera referència és de l’any 1818 i és present al poble fins al 1957, quan es va deixar de celebrar. Anys després, el 1992, es va recuperar i, des d’aleshores, cada diumenge de Carnestoltes se celebra la ballada anual. Els primers anys se celebrava a la plaça de la Vila, però amb l’augment de parelles balladores es va traslladar a la plaça Caritg i, posteriorment, a la plaça dels Països Catalans.

A principis del segle XX, el mercat ambulant se celebrava els diumenges ―durant un temps fins i tot a la tarda―, i es van establir dues fires anuals de bestiar, però, sobretot, Llinars era famós pel seu mercat de bolets. Als boscos que envolten el poble se’n podien trobar grans quantitats que després es venien al mercat de la plaça de l’Ajuntament. En les millors temporades de bolets se’n van arribar a pesar més de dues tones en un sol dia.

La gent gran recorda els aplecs a les ermites, les festes majors de les parròquies, les cantades de l’Agrupació Coral, els balls als envelats amb els seus palcos o els diumenges de cinema a Can Gay on, a la mitja part, anaven a comprar borregos a Ca l’Esteva. També eren molt especials els dies de la matança del porc i les visites a la vinya per treballar-hi i passar-hi el dia.

La Festa Major del poble sempre ha estat i és una de les festivitats més destacades del poble. El 8 de setembre és el dia de la Patrona de Llinars, Santa Maria del Prat. Al voltant d’aquest dia, tothom és benvingut a gaudir dels actes que se celebren. Una de les particularitats de la festa és la sana competició entre blaus i vermells, que fa més emocionants les activitats que es duen a terme.

Moltes de les festes de Llinars van acompanyades dels emblemàtics gegants. Els primers van ser en Miquel i la Pepeta (1974), que l’any 2014 van passar el relleu als actuals, en Rimbau i la Sibil·la, noms que estan relacionats amb els barons de Corbera. I també la coneguda bèstia de foc, el Borni (1998), que representa un corb, símbol de la Baronia. Llinars compta amb un gran nombre de figures festives que els acompanyen tot sovint animant les festes.

Actualment, també se celebren altres esdeveniments, com la Fira dels Torrons, iniciada l’any 1997.